REVOLVERUL COLT NAVY 1851, Roland Vladut

Partajează

Prezentare Generala

Samuel Colt a proiectat acest revolver de Single Action initial pentru calibrul de Marina (.36) intre anii 1847 si 1850, an in care acesta a si fost introdus pe piata. A fost produs pana in anul 1873 cand revolverele ce foloseau cartuse devenisera deja populare iar locul sau a fost luat de celebrul SAA (Single Action Army – pe care l-am prezentat deja intr-un articol precedent). Colt Navy 1851 a fost produs intr-un munar de peste 250 000 de exemplare iar 22 000 au fost produse la Colt London Armory. Denumirea de “Colt Navy 1851” este mai ales o creatie a colectionarilor, revolverul in cauza fiind popular numit “Revolver Navy”de la denumirea sa originala de “ Pistol-revolver de centura Colt de calibru Naval”. Butoiul sau avea o gravura ce reprezenta scena victoriei Flotei a II-a Texane in batalia navala de la Campeche din 16 Mai 1843. Flota texana cumparase modelul precedent de revolver Colt – Paterson aceasta fiind primul mare success de piata al lui Samuel Colt. Gravura de pe butoiul modelului Navy 1851 este gestul de multumire al lui Colt fata de aceasta importanta achizitie.

nav1

Istoric:

Coltul Navy 1851 este emblematic pentru Vestul Salbatic si este simbolul acestuia mai mult decat oricare alt revolver. Unul dintre cei mai buni si faimosi “pistoleros” ai Vestului Salbatic a fost James Butler, alias “Wild Bill Hickok”.Devenit om al legii in teritoriile din Kansas si Nebraska si-a castigat renumele ca cercetas, cartofor si pistolar. In multele dueluri castigate devenisera legendare calmul, stapanirea de sine, Coltul Navy 1851 si precizia ucigatoare a tirului sau. La varsta de 39 de ani a fost asasinat in timp ce juca poker in Nuttal & Manns Saloon No.10 din Deadwood, Blackhills, Dakota.. Wild Bill juca intotdeauna poker asezat fiind cu spatele la zid. O singura data (prima si ultima oara) pe data de 2 august 1876 negasind alt loc, s-a asezat cu spatele la usa si astfel un individ las pe nume Jack McCall, care-l urmarea, l-a impuscat in ceafa cu un Colt 45. Bill avea in acel moment in mana 2 Asi negri si 2 optari negrii, care de atunci sunt cunoscuti in limbajul pokeristilor ca fiind “mana mortului”. Alte figuri legendare ale Vestului Salbatic care s-au folosit de Colt Navy 1851 au fost Calamity Jane, John Henry “Doc” Holliday, Ned Kelly, si generalul Sudist Robert E. Lee. Politica deosebit de agresiva de promovare a lu Colt a dus la importante vanzari a acestui revolver precum si a altor modele in Europa, Africa, Asia si Australia. Astfel, aproximativ 22 000 de exemplare au fost produse in Anglia la Colt London Armory. Un numar de aproximativ 5 000 de exemplare produse in Anglia au fost vandute in Rusia Tarista si Austria.

nav2

Dar poate ca cel care a promovat cel mai puternic imaginea revolverului Colt Navy 1851 in zilele noastre, este Clint Eastwood, in inegalabilul film “Cel Bun, Cel Rau si Cel Urat” al lui Sergio Leone. Ramane memorabila scena din finalul filmului cand cei trei interpreti principali, Eastwood, Elli Wallach si Lee Van Cleef se infrunta in cimitir intr-un duel in trei, in care camerele de filmare insista asupra revolverelor Colt Navy 1851 si Remington 1858 New Army, gata sa fie scoase din tocuri pentru a ucide.

Caracteristici :

Revolverul Colt Navy de calibrul .36 era mult mai usor decat contemporanul sau revolverul Dragoon Modelul al Treilea, care evoluase din revolverul Colt Walker Cal. .44 de la 1847, acestea fiind revolvere desemnate de a fi purtate intr-o teaca la centura fie pe dreapta sau pe stanga. Modelul Navy 1851 este versiunea mai mare a revolverelor de buzunar de calibrul .31 care au evoluat din asa-numitul revolver Baby Dragoon care era la randul sau o varianta imbunatatita din punct de vedere mecanic si simplificata a revolverului Paterson 1836.

nav3Proiectilul de calibrul .36 (0,375 -0,380 dintr-un inch) cantarea in medie 86 grains si cu o viteza de 340 m/secunda este comparabil cu cartusul .38 al pistoalelor moderne din punct de vedere al fortei si al puterii de oprire. Incarcatura era facuta fie din pulbere neagra libera, calti si bile sau gloante, fie din cartuse din folie metalica (timpuriu) sau din cartuse de hartie combustibila (perioada razboiului civil). Oricare ar fi fost varianta de incarcare, toate combinatiile erau initiate de o capsa din fulminat de mercur care se aplica pe tata aflata in spatele fiecarei camere de explozie.
Sistemul de ochire este constituit din cuiul catarii din alama asezat aproape de varful tevii optogonale iar catarea este reprezentata de un sant in “V” situat pe fata de percutie a cocosului prin care cuiul catarii se vede numai cant cocosul e armat in pozitia de tragere. In ciuda sistemului de ochire “primitiv” totusi aceste revolvere cat si replicile lor moderne sunt arme de o acuratete surprinzatoare. De remarcat aici un avantaj al lui Colt Navy 1851 fata de Remington-Beals New Army 1858 si anume cuiul catarii fiind din alama si avand culoarea aurie, contrasteaza puternic fata de metalul negru al tevii si astfel este mai usor de ochit decat cu Remington (la acesta atat cuiul catarii cat si catarea insasi fiind negre) la care linia de ochire este complet neagra.

Succesiunea timpilor de incarcare si in general manipularea revolverelor Colt au ramas neschimbate de-a lungul epocii cu ”incarcarea prin fata”, oglindind in acelasi timp si principiile de baza ale manipularii celor mai multe dintre revolvere cu incarcare prin fata. Astfel, un tragator familiarizat cu un Colt Navy 1851 va descoperi cu usurinta principiul de functionare la un Remington, LeMat, Adams sau Cooper, sistemul Single Action fiind identic.

Revolverele cu incarcare prin fata sunt purtate in teaca cu cocosul lasat intre camerele de explozie fie intr-o adancitura , fie intr-un bolt de siguranta ambele aflate pe partea din napoi a butoiului. Revolverele Paterson si cateva altele aparute mai tarziu printe care si celebrul Colt SAA 1873 sau Rogers & Spencer nu aveau aceste sisteme de siguranta, ele trebuind a fi purtate cu cocosul lasat pe o camera goala.

Pentru a incarca un Colt Navy 1851 trebuiesc urmate cateva etape :

1. se trage cocosul pana la primul “click” in pozitia numita si “la jumatate” permitand astfel butoiului sa se invarteasca.
2. se vor umple camerele cu pulbere neagra lasand insa sufficient loc pentru calti si bila.
3. se pun doapele de calti
4. se aseaza pe rand cate o bila de plumb pe fiecare dintre cele 6 camere (pe partea dreapta a revolverului!) si apoi aceasta este presata cu presa revolverului pana cand este practic intepenita in camera.
5. urmeaza asezarea capselor pe tatele butoiului.
6. apoi cocosul trebuie tras la maxim inapoi, in pozitia de foc,dupa care, tinand cu grija cocosul, se apasa usor pe tragaci si cocosul este lasat incet in repaus, in una din pozitiile de siguranta aflate intre camerele butoiului. ATENTIE : niciodata nu se va forta cocosul sa revina in repaus din pozitia “la jumatate” pentru a nu defecta mecanismul!!!. Din acest moment se pote fie aseza revolverul intr-o teaca, fie sa se armeze cocosul pentru tragere.
La un revolver tip Single Action cocosul se va arma mereu cu degetul mare inainte de a trage un foc, timp in care butoiul se va roti si se va bloca cu o camera incarcata in dreptul cocosului, gata de tragere.

Replici moderne:
nav4In zilele noastre un revolver Colt Navy 1851 original este foarte greu de procurat iar preturile unei astfel de arme depasesc 1500 – 2000 de USD in functie de starea de conservare, de existenta unei serii unice pe toate componentele armei respective, etc. Cu atat mai putin este un posesor al unei astfel de arme dispus sa o foloseasca la tirul sportiv. In acest sens o mare cautare pe piata colectionarilor de arme o au replicile fabricate in Italia care sunt considerate printre cele mai fidele si bune din lume. Datorita cerintei crescande a acestor produse, preturile lor au inceput sa creasca simtitor in ultimii 25 de ani,astfel incat un revolver fabricat la firma Uberti, F.Lli. Pietta sau Euroarms (fosta Armi San Paolo Brescia) sa coste in jur de 350 – 400 Euro, adica 1/3 din pretul unui original. De remarcat faptul ca tot mai multi americani prefera sa achizitioneze aceste arme produse in Italia atat pentru calitatea lor deosebita cat si pentru fidelitatea reproducerii.

Bibliografie :

nav5Bates Johnny, Cumpston Mike Percussion Pistols and Revolvers, History, Performance and Practical Use, Lincoln Neb. iUniverse, 2005
Burton, Sir Richard Francis. “First Footsteps in East Africa.” The University of Adelaide Library. HTML formatting by Steve Thomas, 2003.
Keith, Elmer (1956). Sixguns, The Standard Reference Work. New York: Bonanza Books.
Wilson, R.L.. Colt, An American Legend. New York, London: Atabras, A Division of Abbeville Publishing Group.

Partajează