Revolverul Colt 1873 Single Action Army Peacemaker USA, de Roland Vladut

Partajează

Revolverul Colt Single Action Army (cunoscut si sub numele de Colt Peacemaker, Single Action Army, sau SAA, Colt 45, Colt Frontier, iar cateodata Equalizer – Egalizatorul – sau Peacekeeper – Mentinatorul Pacii) este cea mai populara arma scurta in SUA. Este totodata arma scurta cu cea mai indelungata perioada de productie de aproximativ 130 de ani si care inca este fabricata de firma Colt. Proiectarea revolverului Colt SAA 1873 a inceput in 1872 in baza patentelor atribuite lui Charles B. Richards (19 Sept 1871) prin conversia la cartus cu pulbere neagra a celebrului model Colt „open top” cu percutie (incarcare prin fata). Este un revolver tip Single Action cu cilindru (butoi) rotativ ce contine sase incarcaturi si a fost proiectat pentru serviciile speciale ale guvernului American de catre Colt’s Manufacturing Company fiind ulterior adoptat de catre armata Americana ca revolver din dotarea standard.

Revolverul Colt SAA a fost inlocuitorul celebrului model Colt 1860 Army cu percutie si a ramas in servicul armatei americane pana in anul 1892 cand a fost inlocuit de un revolver Colt „double action” Pe la 1875, 15.000 de revolvere au fost produse, calibrate atat pentru cartusul.45 Colt cat si pentru cartusul cu rama produs la 1863 de calibrul .44 tip Henry. Cartusul .45 Colt (cunoscut si sub numele de 45 Long Colt sau 45 LC) era un cartus cu capsa centrala continand o incarcatura de pana la 40 „granulatie” (2,6 g) de pulbere neagra fina si un proiectil rotunjit din plumb de 16,5 g. Comparativ cu munitia din acea vreme dar si cu cea moderna, era un cartus foarte puternic mai ales in cazul incarcari sale cu pulbere la capacitatea maxima. Pentru piata civila Colt a produs initial aceasta arma in calibrul 44 si 40 WCF (Winchester Center Fire) si Magnum. Mai tarziu, au fost adoptate si calibrele moderne ca 38 Smith & Wesson Special (38Spl), 44Spl, 357 Magnum si 22 LR.Revolverele de uz civil erau produse cu tevi de lungimi diferite variind de la 4 ¾ pana la 12 inci. A existat de asemenea si un model Bisley conceput pentru tragerea la tinta a caror caracteristica era rama diferita a patului.

MODELE 1873 – 1941

Colt SAA a fost produs in 3 modele standard in functie de lungimea tevii in inci : 4 ¾ 5 ½ , cat si modelul de cavalerie 7 ½ . Primul model cu cea mai scurta teava (de 4 ¾) a mai fost cunoscut si sub numele de revolverul civil sau al pistolarului, iar cel cu teava de 5 ½ inci era cunoscut sub numele de Modelul deArtilerie. In realitate, un client putea comanda practic orice model in oice varianta. In 1892 odata cu producerea armei cu seria nr. 144.000 a fost schimbat sistemul de fixare al butoiului, iar la 1900 odata cu arma cu seria 192.000, revolverul Colt SAA a fost patentat pentru cartuse cu pulbere fara fum. In 1920 Catarea si vizeta au fost inaltate, au devenit mai vizibile, dar, in ansamblu revolverul a ramas neschimbat pana la incetarea productiei lui la inceputul celui de al doilea Razboi Mondial.

Revolverele din asa-numita „Prima Generatie” au fost fabricate incepand cu 1873 pana in 1941. Aceste arme pot fi recunoscute dupa seria stantata care nu avea litere si era inferioara numarului 357860. In anii 50 datorita cresterii cerintei pe piata a acestor revolvere, cerinta datorata modei Wild West din cinematografia si televiziunea americana, Colt reintroduce Peacemaker-ul in productie in anul 1956 astfel aparand „Generatia a Doua” de Colt SAA.. Acestea au seria cuprinsa de la 0001SA pana la 73319SA. Productia Generatiei a II-a a fost sistata in 1974, dar odata cu introducerea unor noi tehnologii de fabricare, in 1976 Colt a adus pe piata „Generatia a III-a” de SAA. In calibrele 45 LC, 44 – 40 si .357 Magnum. In 1981 Colt a sistat din nou productia si pentru cativa ani legendarul Peacemaker a fost de gasit numai in magazinele Colt la preturi foarte ridicate. In prezent Colt ofera din nou aceste revolvere reintroduse in productie in 1994, in toate calibrele Generatiei a III-a si cu toate lungimile standard ale tevii.

DESCRIERE TEHNICA:
Revolverul Colt SAA 1873 face parte din categoria revolverelor „Single Action” cu 6 focuri si rama compacta (spre deosebire de predecesorul sau Coltul „open top” 1861 Army si Navy) rama sa este de fapt formata din doua parti, rama butoiului si rama manerului care contine si garda tragaciului, solidarizate intre ele prin 6 suruburi cu fanta dreapta. Butoiul este incarcat glont cu glont prin „poarta” culisanta situata pe partea dreapta laterala a ramei sale.

Tuburile goale ramase dupa tragere sunt ejectate pe aceiasi poarta prin acrionarea tijei ejectoare asezata intr-o teava proprie situata in dreapta si sub axa butoiului, onferind Coltului SAA 1873 aspectul sau caracteristic. Arma poate fi incarcata sau descarcata numai in momentul in care cocosul este retractat la cea de-a doua pozitie (second Click). Tot in aceasta pozitie poate fi scos si butoiul pentru curatire si inspectare, prin extragerea catre inainte a tijei centrale in urma deblocarii sale din butonul lateral dreapta.

Din moment ce acest tip de revolver nu are o siguranta speciala in cazul impctului cu solul rezultat in urma caderii, se recomanda cu tarie ca transportul sau sa fie facut cu camera din dreptul cocosului goala (deci numai 5 camere incarcate) Este adevarat ca revolverul ofera solutia primei pozitii a cocosului (first Click) care inseamna retragerea lui pana la primul Clic moment in care percutorul se blocheaza la o distanta de 5 mm de capsa cartusului lucru care totusi in cazul unui impact mai violent nu poate oferi o securitate deplina. Acesta este motivul pentru care noi recomandam cu tarie incarcarea a numai 5 camere la modul urmator: se incarca prima camera, apoi se sare peste urmatoarea dupa care se incarca toate celelalte patru camere ramase. Cand in urma incarcarii celor 4 camre restante la rotirea butoiului in poarta de incarcare apare primul cartus incarcat, oprim rotirea butoiului ,astfel fiind siguri ca in dreptul percutorului se gaseste camera goala (Keith 1965). De notat aici ca replicile acestui revolver produse in anii 60 la firma Sauer & Sohn (in Germania, membra a faimosului grup germano – elvetian SIG – Sauer) poseda un mecanism de siguranta excelent, in care s-a renuntat la cuiul percutor de pe cocos, acesta fiind inlocuit cu un percutor cu arc in platoul de lovire al ramei butoiului care nu poate fi actionat decat prin interpunerea unei lamele metalice intre cocos si percutor. In pozitia de repaus a cocosului aceasta lamela coboara astfel incat intre cocos si percutor ramane un spatiu suficient pentru a asigura revoverul impotriva oricarui impact produs prin cadere.

ISTORIE :

Datorita manevrabilitati, a fortei si acuratetii sale exceptionale revolverul Colt SAA 1873 a devenit cel mai cunoscut model de revolver din intreaga lume, fiind apreciat inca de la lansarea sa in 1873 si pana in prezent in secolul XXI. Personalitati celebre ale „Vestului Salbatic” cum ar fi Wyatt Earp si Bat Masterson au folosit revolverul 1873 SAA varianta Buntline Special (cu o teava lunga de 25 cm) in celebra infruntare de la O.K. Corral din Tombstone – Arizona. Renumitul Doc Hollyday bun amic al lui Wyatt Earp a fost de asemenea un mare admirator al lui SAA 1873. Nu mai putin legendarul Billy the Kidd cat si fostul sau partener (devenit ulterior adversar) Pat Garrett au folosit acest revolver in varianta sa civila (gunfighter) cu teava de lungime egala cu teava tijei extractoare. Revolverele Colt SAA 1873 cu seriile cuprinse intre 4500 si 7527 au facut parte din dotarea standard a Esalonului 7 de Cavalerie a vestitului Colonel G.A. Custer in faimoasa batalie de la Little Big Horn unde indienii Cheyene au nimicit armata americana.Faimosul aventurier si soldat britanic T.E. Lawrence (al Arabiei) manifesta o afectiune deosebita fata de Coltul sau SAA 1873 care-i salvase viata in una din calatoriile sale prmergatoare Primului Razboi Mondial in Mesopotamia cand un bandit arab i-a furat revolverul si a incercat sa-l impuste, dar necunoscand actionarea unui mecanism „single action” Lawrence a scapat nevatamat. Faimosul General George S Patton care si-a inceput cariera militara la cavalerie a avut un revolver SAA facut la comanda cu manere de fildes gravate cu initialele sale si un vultur care ulterior au devenit marca sa inregistrata. Patton a folosit aceasta arma in timpul Campaniei de pedepsire a mexicanilor din 1916 si pentru a ucide 2 dintre locotenentii lui Pancho Villa (care la randul sau poseda un SAA gravat cu prasele de fildes). Patton a purtat acest revolver pana la moartea sa in 1945, putin dupa incheierea celui de al II-lea Razboi Mondial.
Astazi la inceputul secolului XXI, revolverele SAA 1873 din generatiile 1, 2 si sunt considerate unanim ca fiind destinate colectiei prin excelenta si prea valoroase pentru a fi folosite la trageri.
In prezent replici ale faimosului SAA 1873 sunt fabricate de firme cum ar fi Uberti (preluata actualmente de firma P. Beretta), F. Lli. Pietta, Euroarms, Army Jäger (din Italia) H.S. Schmitt , Weihrauch si Hege (Germania) sau Ruger si P.Beretta (SUA). Toate aceste replici au respectat modelul original al revolverului produs de Colt. In anii 60 concernul germano –elvetian SIG – Sauer a produs o varianta care a fost inclusa in generatia a II-a si care poseda mecanismul de siguranta mai sus amintit.

Partajează