O ARMA PENTRU MILENIUL TREI – FN P-90

Partajează


Este una din armele care au spart canoanele traditionale in materie de design pentru pistoalele mitraliera si care datorita formei ciudate se preteaza foarte bine la tragerea instinctiva si necesita putin timp pentru deprinderea utilizarii ei.. De altfel a facut deliciul unei manifestari ( denumita LISA – Leader in small arms) , organiztae in octombrie 1990 cu prilejul sarbatoririi centenarului unei renumte fabrici de bere belgiene.
Dezvoltat cu incepere din anul 1986 la uzinele din Herstal , sediul faimoasei Fabrique Nationale (F.N) , sistemul P 90 este fructul unor aprofundate studii realizate pentru a satisface cerintele unei noi categorii de arme , clasificate ca APDW ( Advanced Personal Defense Weapo) . Ele sunt destinate pentru apararea apropiata a personalului neimplicat in prima linie a focului , dar care are sarcini tehnologice si de sustinere a retragerii sau intaririi.

In fortele armate aceasta categorie de personal constituita din operatori radio , personal medical , rachetisti , artileristi , servicii si alti necombatanti sunt foarte rar constrinsi sa foloseasca propria arma . Totodata se intelege ca acest tip de militari , care reprezinta doua treimi din efectivele globale a unei armate moderne , pot fi pusi in situatia sa se apere pentru a contracara actiunile inamice din spatele frontului. Inutil sa precizam ca aceasta categorie de personal nu poseda nici antrenamentul necesar pentru a utiliza cu maxima eficienta armamentul din dotare constituit in general din pistol semiautomat , pistol mitraliera si mai rar arma de asalt. Trebuie precizat ca primele 2 categorii de arma care de obicei folosesc un cartus de calibrul 9 mm Para , ofera prestatii mediocre in termeni de putere de oprire la distante normale de lupta , mai ales daca inamicul este echipat si cu mijloace de protectie balistica.

Plecind de la aceste consideratii , tehnicienii de la F.N au dezvoltat ambitiosul proiect P90. Acesta nu incearca numai sa integreze binomul arma – munitie in ampla gama de arme de serviciu din armatele occidentale , dar propune inlocuirea armei scurte de ordonanta si chiar a foarte traditionalului pistol mitraliera ce folosesc in general legendarul 9 mm. Propunerea era atit de radicala pentru ca , pe linga faptul ca e raspindit in toata lumea el este si standardizat de catre NATO.
Cinci cerinte fundamentale au ghidat proiectantii FN pentru proiectarea , dezvoltarea si realizrea lui P90 si a munitiei sale.
Pentru arma : functionarea de tip simplu-recul ( blow-back) , pentru a pastra un mecanism simplu si a mentine cele mai mici costuri de fabricatie ; tragerea cu inchizatorul inzavorit pentru obtinerea unei precizii mai bune ; dimensiuni minime cu ergonomie optima si comenzi total ambidextre.
Pentru munitie : efect letal pina la 150 m , superior lui 9 mm Para si cit mai aproape de prestatiile mai puternicului 5.56 mm NATO :; energia de recul de 0.678 J mult inferioara lui 9mm Para ( 3.3J).
Aceste 5 cerinte care nu prea se impaca intre ele au fost respectate cu cu strictete de proiectantii de la Herstal. Astazi P90 este o realitate pe care in urma cu ciitva ani putini specialist ar fi pariat vre-un leu.
Bazat pe principiul armelor cu configuratie bull-pup cu camera cartusului si mecanismul de declansare plasate cit mai inapoi posibil pentru a permite reducerea lungimii armei si pastrarea unei tevi suficient de lungi pentru o buna precizie , P90 functioneaza prin folosirea directa a energiei de recul.
Realizat cu utilizarea pe scara larga a materialelor sintetice si de inalta rezistenta , P90 prezinta o linie futurista cu greutate si dimensiuni reduse ( 2,680 kg descarcat , 500 mm lungime , 55 mm latime si 210 mm inaltime ) in care designul original introduce caracteristici ergonomice , functionale si operative.
Arma , constituita din 4 elemente principale ( carcasa , incarcator , bloc de zavorire , bloc teava-sistem de ochire optic ) e in totalitate ambidextra : 2 leviere de armare si selectorul de foc ( siguranta , foc cu foc , rafala) asezat sub tragaci pentru a fi manevrat cu oricare din degetele care apasa tragaciul.
Acelasi lucru pentru incarcator , asezat deasupra mecanismului chiulasei si tevii , cit si ferestrei de ejectare a tuburilor trase , situata in partea de jos a carcasei ( tuburile trase sunt aruncate vertical injos fara riscuri pentru utilizator sau persoane dinprejur ). Alimentarea lui P90 se face prin incarcatoare de mare capacitate ( 50 cartuse) realizate din material plastic de mare rezistenta , transparente pentru a permite utilizatorului o vizualizare imediata a munitiei disponibile. Situat in lungul axei longitudinale a armei incarcatorul aminteste de solutia adoptata de H&K pentru pusca lor de asalt G11. Introducerea cartuselor in camera se face printr-o rampa elicoidala , in care cartusul cade prin simpla gravitatie dupa ce este rotit cu 90 de grade . Dupa ejectarea tubului tras ciclul se repeta pina la golirea incarcatorului.

Proiectantii de la FN au acordat o atentie deosebita dublului sistem de ochire , optic si mecanic , acesta la rindul sau fiind ambidextru ( doua catari si 2 inaltatoare situate de-o parte si de alta a sistemului optic). Asezat intr-o pozitie avansata pentru a putea oferi utilizatorului o linie de ochire adecvata cind arma este epolata , sistemul de ochire principal e constituit dintr-un vizor optic HC 14-62 , tip colimator pe care firma britanica Ring Sight Group l-a realizat special pentru acest proiect. Pentru tragerile de zi un punct alb central inconjurat de 2 cercuri concentrice , asigura vizarea rapida a tintei. Pentru timp de noapte sau vizibilitate redusa se utilizeaza un reticul in forma de T iluminat cu tritiu rosu, a carui durata de folosire este garantata la 10 ani si care trece automat pe colimatorul diurn cind lumina ambientala trece peste valoarea prestabilita .
In afara de siguranta manuala situata pe selectorul de foc si care actioneaza direct asupra tragaciului , arma mai are o siguranta suplimentara ce blocheaza percutorul atita vreme cit inchizatorul nu este inzavorit.. O atreia siguranta blocheaza mecanismul de declansare si percutorul pentru cazul cind arma este lovita violent de suprafete dure. In ceea ce priveste nivelul de toleranta la fenomenul « cook of » ( autoaprinderea cartusului in camera supraincalzita) acesta este superior la 300 de focuri trase in mai putin de 2 minute .
Fiind foarte echilibrata , cu crosa pistol in centrul de greutate , FN90 devine foarte confortabila in orice pozitie de tragere gratie prezentei patului scurt care contine intreg mecanismul de declansare si alimentare.
Executarea focului cu o singura mina , cu bratul intins se face ca la orice pistol semiautomat clasic. La primul contact cu arma ramii surprins de ergonomia ce frizeaza perfectiunea. Absenta asperitatilor si asezarea particulara a incarcatorului contribue la cresterea manevrabilitatii armei in spatii restrinse.
Cind arma este folosita in regim semiautomat se obtin lovituri foarte perecise chiar de catre tragatorii neantrenati. Apasarea pe tragi este lina si usor de controlat iar reculul aproape inexistent face ca arma sa ramina practic aliniata pe tinta chiar si dupa 2 focuri succesive. Aceeasi impresie pozitiva se simte si la foc automat. In ceea ce priveste precizia la 50 de metri se pot realiza fara probleme grupaje de 10-15 focuri intr-un cerc cu diametrul de 20 cm , rezulta remarcabil pentru o arma care trage munitie de mare viteza. Arma functioneaza in conditii climatice foarte severe , suportind fara probleme temperaturi cuprinse intre -50 si +55 grade celsius.
La prima vedere sistemul P90n are toate atuurile pentru a se impune ca un substitut valid pentru armele traditionale de calibrul 9 mm Para ( pistoale semiautomate si pistoale mitraliera).
Bineinteles ca viitorul noului sistem arma – munitie dezvoltat de FN ramine incert in functie de atitudinea asa ziselor « armate de referinta » carora sistemul belgian le-a fost propus. Nu mai putin de o duzina de forte militare si de politie occidentale au supus arma si munitia la severe probe de evaluare in vederea unei posibile adoptari.
In ciuda nenumaratelor avantaje oferite , anumite voci pretind ca arma e mai grea si mai incomoda comparativ cu pistolul regulamentar de ordonanta , iar altele avanseaza argumente economice de genul ca arma , cu toate ca are pretul jumatate fata de o pusca de asalt este mai scumpa decit un pistol mitraliera clasic , nemaivorbind de un simplu pistol 9 mm Para. Mai mult decit atit , in cazul adoptarii de catre fortele armate sau de politie vor aparea probleme logistice si economice pentru introducerea noului tip de munitie.
Oricum , P90 este folosit azi de Arabia Saudita , fortele speciale peruane si unitatile speciale din armata thailandeza.
MUNITIA.
Interesant faptul ca fabricantii de munitie pentru autoaparare cu care sunt in general dotate si fortele de ordine , dupa 20 de ani de studii pentru realizarea a tot felul de modele de glont expansiv sa ajunga acum sa fabrice munitie cu glont nedeformabil.
Numit SS90 , acest cartus in calibrul 5,7mm , are o lungime totala de 40,5 mm si o greutate de 6 g si e constituit dintr-un tub tip butelie lung de 28 mm si un glont standard de 2,02 g cu miez compozit si camasa de otel.. Viteza initiala a glontului cu camasa completa este de 700 m/s . Incarcatura este de 0,42 g pulbere.
In termeni de penetratie , prestatia oferita de SS90 s-ar traduce in urmatoarele cifre :
– casca de otel standard NATO , perforata la 30 m
– elemente de protectie balistica in 48 straturi , perforate la 150 m
– penetreaza vestele antiglont din clasa III A cu placide otel si aluminiu.
– Casaca amercana PASGT tip « Fritz », perforata dintr-o parte in alta la 100m ( glontul standard9 mm Para complet blindat nu poate penetra casca americana nici la distante inferioare).
Datorita acestor caracteristici aceste arme sunt folosite exclusiv de fortle de ordine.
Concluzie- noua munitie genereaza o energie de recul de circa 45% din cea a lui 9mm Para , si o prestatie de 3 ori mai mare decit 9 m Para in termeni de putere , orprire si perforare

Partajează